Lammboden Almungsgården

Lammrecept från Almungsgården

Här vill vi ge lite inspiration vad man kan laga av lammkött. Recepten kommer bli fler efter hand.
Ugnsrostade grönsaker
Börja med de ugnsrostade grönsakerna. Skär paprika i breda bitar och squashen i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, bred ut grönsakerna tillsammans med cocktailtomater. Ringla över olivolja och strö på salt efter smak. Ställ in i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme. Ta ut ca 2 ggr och rör om i pannan.
lammsmäcka


Gratinerade brytbönor
Börja med att sänka ugnsvärmen till 175 grader. Koka brytbönorna (ca 300 g) mjuka i lite lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt sedan 2 dl grädde. Hacka 1 gul lök och en klyfta vitlök och tillsätt grytan. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Häll upp bön- och gräddblandningen i en ugnsfast form. Täck med ost ovanpå. Ställ in i ugnen i ca 15-20 min.

Lammfilé
Putsa lammfilén fri från eventuella hinnor. Bryn köttet hastigt i smör så att den får fin färg runt om, salta och peppra. Lägg lammfilén i en ugnsfast form. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Ställ in i ugnen bredvid brytbönorna. Stek i ugn ca 10-15 minuter tills en innertemperatur på 60 grader har uppnåtts. Låt gärna köttet vila under aluminiumfolie 5 minuter innan det skärs upp i lagom stora portionsbitar.

Lammsmäcka är gotländska lammfärsbiffar som smakar utmärkt med kajpsås. Kajp är en vildväxande lök som finns på Gotland. Har man ingen kajp går det bra att byta ut den mot purjolök.

Lammsmäcka
Lammfärs ca 1 kg
1 hackad stor gul lök
2-3 tsk krossade senapsfrön
1,5-2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 krossade vitlöksklyftor
3 ägg
1,5 dl grädde

Kajpsås
400-500 g kajp eller purjolök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
Salt
Peppar

lammsmäcka


Blanda ihop alla ingredienser till lammsmäcka i en bunke. Forma färsbiffar och bryn i smör i stekpanna på medelvärme tills de har fått fin färg och är genomstekta.

Fräs kajpen/purjolöken i rikligt med smör tills den blir mjuk. Tillsätt grädde och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop lite.

Servera med en grönsallad.

Här är ett enkelt men gott recept på lammstek. Squashrullarna är det däremot lite mer arbete med eftersom de ska skivas och rullas ihop.

Lammstek
1-2 kg lammstek
2-3 vitlöksklyftor
1-1,5 tsk salt (beroende på lammstekens storlek)
1/4-1/2 tsk malen svartpeppar (beroende på stekens storlek)
0,5-1 tsk stött timjan eller rosmarin


Gnid in steken med vitlöksklyftor, dela dem grovt och stick sen in i mitten av steken. Om benet finns kvar så sticks de in under hinnan intill lårbenet. Blanda salt, peppar och örtkrydda. Gnid in steken med blandningen. I den tjockaste delen av lammsteken sticks en köttermometer in.

Lammsteken läggs på ett ugnssäkert fat och steks i 175 grader tills termometern visar 82 grader. Det tar ca 1-2 h (beroende på storlek). Om man vill ha steken rosa inuti så ska termometern visa 77 grader. Lägg folie över steken och låt den vila tills squashrullarna är färdiga. Skär sedan upp steken.

Sås
Steksky från stekfatet
Creme fraiche efter smak

När lammsteken är färdig hälls stekskyn i en kastrull. Ta i creme fraiche efter smak. Koka upp och rör ut creme fraichen.

lammsmäcka


Tomat och squashrullar
ca 5 st squash
cocktailtomater
ostskivor
salt
svartpeppar

Skala squashen. Skiva den sedan på längden med en osthyvel. Squashskivorna rullas ihop och läggs i en smord ungsfast form. Salta och peppra lite grann ovanpå squashrullarna och lägg ostskivor ovanpå. Stick tandpetare genom tomaterna och sätt i en tomat i ungefär varannan squashrulle. Ställ in i nedre delen av ugnen i 225 grader, tills osten har fått fin färg (ca 10 min).

Servera lammstek och squashrullar tillsammans med en grönsallad.

Auberginer 3st (ca 1 kg)
Lammfärs 700 g
Lök 1 st
Passerade eller krossade tomater 500 g
Äggvitor 2 st
Hackad persilja 15-30 g
Salt
Peppar

Grädde 1 dl
Creme fraiche 1,5 dl
Äggulor 2 st
Salt
Riven ost 1 dl

moussaka


Skiva auberginerna, salta på båda sidor av skivan. Lägg i durkslag ca 1 h för avrinning (för att dra ut besk smak).
Skölj av saltet, pressa skivan mot papper för att få ur vätskan.
Stek i rikligt med olivolja på mellanvärme tills skivorna är mjuka.

Lägg i en rejäl klick smör i en stekgryta. Fräs lök och lammfärs i grytan tills det är brynt. Tillsätt tomater, 2 äggvitor och hackad persilja. Tillsätt salt och peppar efter smak.

Koka en sås av grädde och creme fraiche. Rör i äggulor och riven ost. Smaka av med salt.

Smörj en ugnsfast form. Lägg auberginer i botten, lägg lammfärsröran ovanpå, och överst såsen. Lägg sedan skivad ost ovanpå.

Ställ in i ugnen ca 15-20 min i 225 grader C tills osten fått färg.

Servera med en grönsallad till.

Valid HTML 4.01 Transitional

Lammboden - Almungsgården - Stånga Almungs 519 - 623 60 Stånga
tel: 0498 48 25 81 - mobil: 0701 11 19 74 -Copyright © Kia Viken 2008-2010